Historie.

De ijsbaan van IJsvereniging Leek is prachtig en beschut gelegen op het landgoed Nienoord. Al sinds de oprichting in 1871 is de ijsvereniging onlosmakelijk verbonden met Nienoord. De eerste wedstrijden, waar gestreden werd om zilveren Leekster Takken en hoge geldbedragen, werden verreden op banen die uitgezet waren op Nienoords Vlakte, de polder van Nienoord (tussen het Leekstermeer en Leek) die elke winter onderstroomde. Na de omdijking van deze polder, begin 1900, is het niet meer mogelijk daar te schaatsen en wordt na vele omzwervingen in Nienoord uiteindelijk uitgeweken naar het centrum van Leek, ongeveer op de huidige plaats van het winkelcentrum Liekeblom.

In 1964 wordt de droom van het dan zittende bestuur verwezenlijkt en wordt een grote 400 meter ijsbaan aangelegd op het landgoed Nienoord. Deze ijsbaan is geschikt voor officiële langebaanwedstrijden en die worden vanaf dan ook veelvoudig gehouden. In de loop van de tijd is de ijsvereniging zich steeds meer toe gaan leggen op recreatief schaatsen inclusief het organiseren van de Leekstermeertoertochten, indien de ijsdikte op het Leekstermeer en Leeksterhoofddiep dat toelaat. 

De ijsbaan op Nienoord, die vooral de dorpen Leek, Nietap en Midwolde bedient, is voorzien van een goede (wedstrijd)verlichting en een gezellige kantine voor een goede koek en zopie.  Deze kantine is onlangs gemoderniseerd en sfeervol ingericht. Het 10-koppige bestuur en de vele vrijwilligers zetten zich steeds weer in om volop schaatsplezier mogelijk te maken. Met het goed toegeruste machinepark weten zij telkens weer het ijs in uitstekende conditie te brengen en te houden. Dat dit door menigeen gewaardeerd wordt blijkt wel uit de vele vaste leden van de ijsvereniging maar ook uit het grote aantal scholen en verenigingen die telkens weer de ijsbaan weten te vinden. 


Tot ziens op de ijsbaan!Rondje op ijsbaan Nienoord over "zingend ijs". Beelden gemaakt door voorzitter Ietse-Willem, februari 2018.