Koek & Zopie.

Als het kouder wordt, hoopt iedereen natuurlijk dat de schaatsen uit het vet kunnen. Lekker rondjes rijden op de ijsbaan en daarna iets warms van de koek en zopie stand. Maar wat is dat nu eigenlijk, die zopie? Want warme chocolademelk is het dus niet.
Chocolademelk, snert, glühwein of koffie met een scheut van het een of ander dat is wat er – samen met een een gevulde koek – over de tijdelijke toonbank van een koek & zopie stand gaat. Maar die koek en zopie zoals wij die kennen, is pas ontstaan na de tweede wereldoorlog. Voor die tijd werd er liever wat sterkers gedronken op het ijs.

Zopie: slokje of borrel.
De naam zopie komt van soopje (zoopje of sopie) wat slokje of borreltje betekent. De originele zopie werd van de 17de eeuw tot en met de 19de eeuw geschonken om schaatsers warm te houden. Het was een duivelse schaatsmix en bestond uit een warm mengsel van bockbier, rum, eieren, kaneel en kruidnagel. Het werd in die tijd ook gewoon aan kinderen geschonken. In de 20e eeuw ging men over op warme punch, totdat de chocolademelk en glühwein hun intrede deden. Maar ook nu kunt u er ouderwets lekker mee opwarmen. Wel raden wij voor de kinderen van deze tijd chocomelk aan.

Recept Zopie.

Bereidingstijd: 30 min.

Ingrediënten:


2 eieren


1 liter bock- of bruin bier


1 kaneelstokje


2 kruidnagels


2 schijfjes citroen


125 gram bruine basterdsuiker


1 dl rum


Bereiding:


Breng het bier samen met het kaneelstokje, de kruidnagels en de citroen aan de kook. Laat het geheel dan ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken op laag vuur.


Haal het biermengsel van het vuur.


Klop de eieren met de basterdsuiker los en roer dit eimengsel door de hete drank.


Roer als laatste de rum er doorheen, zeef het mengsel en drink het warm.


Geniet, maar drink met mate!